Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Pon 16:42, 08 Paź 2007 Temat postu: Przepisy kulinarne |
|
|
Skoro beda tu pisaly osoby z calego swiata moze podzielimy sie specjalamy z danego kraju
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Pon 17:08, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
moze nie tylko specjaly ,ale nasze ulubione przepisy szybkie i smaczne ,co wy na to??
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Pon 17:09, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
oki doki
|
|
Powrót do góry |
|
|
pH
To mnie wciąga
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 17:18, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
nie potrafie opisac "kodżakow" jak je sie robi wiec tej pysznej potrawy wam chyba nie przedstawie
albo w skrocie....dzielisz skrzydelka kurczaka na 3 czesci w przegubach kostek , odwracasz-wywijasz skorke z miesem na druga strone-maczasz w jajku bulce tartej i smazysz jak frytki na oleju... jamiii
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Pon 17:23, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
nooo , skad wiesz ze dzis robilam , a ta trzecia najmniejsza czesc do kosza ,smaczne fakt .
Wiecie co ,m nie dzis ochota naszla na kartacze ,ale bym zjadla
|
|
Powrót do góry |
|
|
pH
To mnie wciąga
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 17:33, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
a co too? :smt102 pyzy??
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Pon 17:35, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
no nie mow ze nie jadlas kartaczy , to takie duze kluchy z wyciskanych tarkowanych ziemnakow w srodku z farszem miesnym
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Pon 17:38, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Ja nie jadlam-daj przepisa
|
|
Powrót do góry |
|
|
pH
To mnie wciąga
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 17:38, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
no a ja myslalam ze ty z pobliskich terenow w PL...u mnie to sie nazywa pyza z miesem.PYZA :smt082
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Pon 17:39, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
teraz szybki przepis na deser dla dzieciakow:
chrupki (cornflaksy)takie do mleka z 3 garscie, 3 lyzki masla, 3 batoniki marsy, batoniki rozpuscic dodac maslo wsypac platki wymieszac ,porozkladac do malych miseczek i do lodowki
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Wto 8:11, 09 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
specjalnosc Belgii czyli GOFRY
przepis
0.5mleka
6 jajek
1 margaryna planta
0.5kg cukru
0.5 kg maki
1 opakowanie cukru waniliowego
mleko podgrzac-ale nie zagotowac dac margaryne do rozpuszczenia i sotudzic
bialka i cukier waniliowy ubic na sztywna piane
do mleka dodac cukier zoltka make i wymieszac
na koncu ubita piane i delikatnie wymieszac
wychodzi kolo 40 gofrow
smacznego
Ostatnio zmieniony przez beatake dnia Sob 18:25, 03 Lis 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mimi
Admin-ka
Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 8:58, 09 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Gofry mniam, mniam
Tylko niestety mam problem z moją gofrrownicą i nie piecze zbyt dobrze, w środku zostawia surowe ciasto
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Wto 9:00, 09 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
to kup nowa te wychodza pyszne i pulchne
|
|
Powrót do góry |
|
|
pH
To mnie wciąga
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 9:26, 09 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
heheh a ja jestem na diecie...i gofrow teraz nie tykam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Wto 15:24, 09 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Wiec przepis na kartacze vel pyzy z miesem ,pyzy phi tez mi nazwa :
ja zuzywam ok 6kg ziemniakow
z tej czesci ok 1/3 ziemniakow trzeba ugotowac,reszte starkowac na maszynie do tarkowania ziemniakow.Ugotowane ziemniaki wystudzic ,musza byc zimne.Starkowane ziemniaki nalezy wycisnac ,ja uzywam pieluchy,po prostu chochla nalewam utarte ziemniaki i ciskam ciskam ,to co wam zleci ta woda z tych wyciskanych ziemniakow trzeba ja zebrac w oddzielne naczynie,niech troche postoi az na dnie zbierze sie taki "mół" to robi zamiast maki ziemniaczanej, teraz trzeba wszystko wymieszac : zimne ugotowane ziemniaki, wycisniete ziemniaki i ten mus co sie zebral z wody z ziemniakow,lekko posolic.
Farsz:
mieso mielone
sol,pieprz,ziola, jak kto woli.
Teraz bierzemy ta mase ziemniaczana i formujemy w dloni , w srodku niewielka ilosc farszu, robimy kule albo pyzy , i do gotujacej sie wody wrzucamy ,gotowac jakies 40min az wyplyna na wierzch.Do tego skwareczki mniammmmmmmmmmmmm[/list]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|