|
www.ludzieswiata.fora.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Śro 20:16, 17 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Duszona cielęcina z warzywami
40 dag cielęciny
20 dag fasolki szparagowej
15 dag ziaren świeżego groszku
mały pęczek świeżych szparagów
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól
pieprz
Mięso opłukać, oczyścić z żyłek, pokroić w kawałki. Podsmażyć na połowie oleju. Przełożyć do rondla i dusić podlewając wodą. Fasolkę umyć, usunąć włókna. Pokroić na kawałki. Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końce i gotować przez 5 minut. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym oleju. Groszek umyć i osączyć. Do duszącego się mięsa dodawać kolejno: fasolkę, groszek, szparagi (z wywarem), pomidory. Doprawić obranym i roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i ewentualnie jeszcze posolić. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Czw 16:58, 18 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
DelMar w week-end robie ciasto,napisze wam jak wyszlo
a teraz przepis na cos dobrego:
usmazyc placki tak jak na nalesniki
przygotowac papryke ser zolty kielbaske chuda, pokroic w dlugie paski ,zawinac w placek , namoczyc ten zwinety placek w jajku i obtoczyc w bulce tartej ,podsmazyc az lekko bulka sie zarumieni .Dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Pią 12:59, 19 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ciasto "Rafaello"
Biszkopt: 5 jajek,10 łyżek cukru 12 łyżek mąki łyżka proszku do pieczenia Masa: 0,5 l śmietany kremówki,2 śmietanki typu "śnieżka" 1 szklanka ajerkoniaku,15dkg kokosu, 2 łyżki żelatyny Pianę ubić na sztywno,dodając cukier,żeby powstała beza.Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem,wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blchę i piec w temp. ok.175 C. Z upieczonego i ostudzonnego biszkopu ściąć górę i pokruszyć do miski.Dolną część biszkoptu zostawić w blaszce i nasączyć - najlepiej alkoholem.W między czasie ubić na sztywno śmietanę z dwoma "śnieżkami",wlać ajerkoniak i dokładnie wymieszać, na koniec wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Połowę wlać do pokruszonego biszkoptu i po wymieszniu wyłożyć na ciasto. Następnie wylać na ciasto drugą część masy i posypać obficie kokosem.Ciasto trzeba dać do lodówki na 1 godzinę
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Nie 12:38, 21 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
No kto jak nie ja moze zj......ac ciasto?? kuffaaa no, DelMar wlasnie rozmieszalam do Twoje (w miktofalowce) ale cusik nie tak jest,nie rosnie mi ,moze cukru za duzo wpi................lam
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Nie 13:53, 21 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
wsadzilam jednak to to do mikrofali, piana sie zrobila duza, ale chyba sie upieklo bo wsunelam kawalek ,co prawda nie wysoki ,ale moze byc
|
|
Powrót do góry |
|
|
pH
To mnie wciąga
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 14:08, 21 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
hihihihii
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Nie 14:57, 21 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
:smt065
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Nie 15:26, 21 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
skoro jadalne to nie jest zle
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Pon 17:13, 22 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
no ,wyszlo zjadliwe , a tak poza tym jakby trzeba bylo wam cos upiec ,jesli np macie wredne tesciowe to ja moge bez problemu, zakalec wyjdzie mur beton
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Pon 17:18, 22 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
szkoda ze juz niemam tesciowej
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Pon 17:26, 22 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
a zla byla ,tak?? hehehe
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Wto 8:01, 23 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
hihi tesciowa jak tesciowa
salatka amerykanska
25 dag pomidorów
25 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag selera
1 duża cebula
2 jajka na twardo
zielona pietruszka
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Surowe selery pokroić w słupki, ziemniaki w półplasterki, pomidory na cząstki, połączyć składniki, przybrać krążkami cebuli i ósemkami jaj, posypać nacią i polać sosem sporządzonym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
sherin
Moderator
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Suwalki/Bruksela
|
Wysłany: Śro 19:13, 24 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
dzis u mnie kopytka byly, wiec przepis daje
obrac i ugotowac ziemniaki, zalezy ile osob w rodzinie wiec tak jak gotujecie normalnie na obiad, ziemniaki musza byc zimne po ugotowanie, do tego jajko ,sol, maka, ugniatac az nie bedzie bralo sie na rece ciasto.
Walkowac na dlugie "weze" kroic nozem po kawaleczku jakies 5cm-6cm, wrzucac do wrzacej,osolonej wody.Do tego cebulka na oleju plus skwareczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
DelMar
Zakorzeniony
Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: kolwiek :-)
|
Wysłany: Czw 10:28, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ZUPA Z DYNI- 6 porcji
800 gr miazu dyniowego
600 gr marchewki
1 cebula
kawalek ingweru, 5 cm mniej wiecej
2 lyzki masla/ margaryny
1 litr rosolku blyskawicznego
0,5 litra mleczka kokosowego z puszki
Sól, pieprz, sos z soji albo maggi, do smaku
Dynie, marchewke cebule, ingwer pokrajac na drobno, poddusic w masle. Podlac rosolkiem, pogotowac 20 minut. Zmiksowac na gladko. Dolac mleczko kokosowe, doprawic so smaku sola, pieprzerm, soja. Ewentualnie podgrzac, przystroic zielem, np. koriandrem.
SMACZNEGO!
Sherin
fajnie, ze sie udalo- a mikrofalówka, jeszcze nie wybuchla
|
|
Powrót do góry |
|
|
beatake
Zakorzeniony
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Belgia
|
Wysłany: Czw 11:27, 25 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
DelMar dzieki za przepis po powrocie z Pl napewno wyprobuje
A co zrobic z tymi pestkami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna
-> Gaduła Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Następny
|
Strona 4 z 7 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|