Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna www.ludzieswiata.fora.pl

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mimi
Admin-ka
Admin-ka



Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 15:36, 09 Paź 2007    Temat postu:

Czyli inaczej Cepeliny, oj to jest pyszne, aż mi ślinka leci, tylko trochę dużo pracy przy tym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pH
To mnie wciąga
To mnie wciąga



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:20, 09 Paź 2007    Temat postu:

no sie uczepila mnie...a w sklepie jak kupujesz to co pisze na opakowaniu?? "pyzy z miesem" i ju
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Wto 16:52, 09 Paź 2007    Temat postu:

a w zyciu, w sklepie kupisz owszem i pyzy ale wielkosci jajka kurzego i jakie to maczne jest Wesoly , to bez porownania o wiele smaczniejsze i w smaku pyz nie przypomina
Kiedys zrobie jak przyjedziesz to zobaczysz Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Wto 17:40, 09 Paź 2007    Temat postu:

a teraz przepis na moja zapiekanke Mruga
3 kolorowe swieze papryki
puszka lub 1/2 puszki kukurydzy, czerwonej fasoli
30dkg miesa mielonego
3 duze pomidory spazone i obrane ze skorki
makaron swiderki 500g
mleko,maslo,bulion warzywny w kostce
ser zolty starty

Na patelni smazymy pokrojona papryke, dodajemy pokrojone pomidory,potem mieso mielone (trzeba je rozdrobnic), smazyc na malym ogniu pod przykryciem az bedzie wodniste wszystko, potem dodajemy kukurydze ,fasole mozna tez pieczarki dodac.

Gotujemy makaron, z czego 1/2 makaronu wkladamy do naczynia zaroodpornego na spod wysmarowanego olejem, wlewamy na makaron farsz razem z tym sosem wodnistym, przykrywamy resztka makaronu ktora zostala,
posypujemy serem zoltym

Kostke bulionu rozpuszczamy w szkl goracej wody.
W garnuszku rozpuszczamy ok 3 lyzek masla,dodajemy ok3 lyzek maki
wlewamy szklanke mleka i mieszamy,dolewamy wywar bulionu i mieszamy na malym ogniu az zacznie gestniec>

Polewamy sosem beszamel wierzch zapiekanki ,na wierzch sera zoltego
Wstawiamy wszystko do piekarnika na 30min

Z tej porcji wychodza dwa naczynia zaroodporne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Wto 21:29, 09 Paź 2007    Temat postu:

Zapiekanka pyszna-ja juz przepis kiedys wyprobowalam ale wychodzi tego duzo Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pH
To mnie wciąga
To mnie wciąga



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 9:27, 10 Paź 2007    Temat postu:

sherin ty mi nie mow jak smakuja duze swojskie pyzy.... moja mama z zawodu kucharz wiec zarlam juz takie Jezyk Rotfl
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Śro 9:45, 10 Paź 2007    Temat postu:

a no jo, zapomnialam Zawstydzony Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pH
To mnie wciąga
To mnie wciąga



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:01, 10 Paź 2007    Temat postu:

hahahahah no juz tam :smt056

wic i ja dodaje cos..

potrzebna do tego szynka, duze plastry..taka zeby po zgieciu sie nie lamala.
ser w plasterkach(topiony)
groszek ,marchewka konserwowane
zelatyna

zawijamy ser w szynke tak zeby wyszly male nalesniczki(ser najlepiej zlozyc w szynce po dlugosci)
ukladamy w naczyniu dopasowanym zeby sie nie rozwalalo,jeden przy drugim

dodajemy warzywa... i zalewamy posolona zelatyna tak zeby zakrylo wszystko

czekamu az zastygnie ii



smacznego Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Śro 12:20, 10 Paź 2007    Temat postu:

szybki przepis na salatke z kurczaka
1 woreczek ryżu
* 1 usmażony filet z kurczaka
* 4 ugotowne jajka na twardo
* 4 ogórki konserwowe
* 1 papryka czerwona
* puszka kukurydzy
* sól, pieprz
* majonez

Ryż ugotować i ostudzić.Filet, jajka, ogórki i paprykę pokroić.Połączyć wszystkie składniki doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Samacznego
Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Śro 12:22, 10 Paź 2007    Temat postu:

Ph no no to dobre, jadlam osobiscie , ja musze starego zapytac o przepis na ta salate wymietolona Wesoly Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lili
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: belgia

PostWysłany: Śro 13:21, 10 Paź 2007    Temat postu:

a kto ma przepis na pierogi ? :smt104
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Śro 13:39, 10 Paź 2007    Temat postu:

Pierogi z kapustą i grzybami Jezyk
Ciasto:
350 g mąki
2 jajka
30 g masła
100 ml letniej wody
Farsz:
100 g masła
100 g kapusty kiszonej
200 g cebuli białej
20 g suszonych grzybów
sól
pieprz


Grzyby dzień wcześniej namoczyć, ugotować do miękkości i drobno pokroić. Do nich dodać roztopione masło, pokrojoną i przesmażoną na złoto cebulę i ugotowaną zmieloną kapustę. Wszystko smażyć na małym ogniu do uzyskania jednolitego gładkiego farszu, Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto: masło roztopić i lekko przestudzić. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Powinno być sprężyste i lśniące. Rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółka. Na każde zakładać łyżeczką farsz i zlepiać pierogi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lili
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: belgia

PostWysłany: Śro 13:42, 10 Paź 2007    Temat postu:

dzieki beatake bede klechcic pierogi..mniam Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Śro 13:47, 10 Paź 2007    Temat postu:

Omlet Francuski

1 jajko
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 płaska łyżka mąki
olej do smażenia
bita śmietana w spray
owoce (maliny, borówki, brzoskwinie, ananas i inne)
czekolada


Jajko umyć i oddzielić białko od żółtka. Żółtko włożyć do miseczki, dodać odrobinę soli i cukru do smaku i wymieszać. Z białka ubić sztywną pianę, dodać do niej żółtko, mąkę i delikatnie wymieszać widelcem. Na małej patelni rozgrzać olej, wyłożyć przygotowaną masę i smażyć na słabym ogniu pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, gdy jest już rumiany. Gotowy omlet wyłożyć na talerz, położyć na nim owoce nałożyć bitą śmietanę. Czekoladę roztopić na malutkim ogniu, kiedy już bedzie roztopiona polać omlet.


Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lili
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: belgia

PostWysłany: Śro 16:48, 10 Paź 2007    Temat postu:

tego omleta napewno sprobuje...uwielbiam borówki Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 2 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin